Koffie voor je hart en huid?


Koffie, de meest gedronken drank in veel landen, maar ook de meest besproken drank.
Er zijn dan ook veel vragen rondom het voor vele dagelijkse bakje. Veel mensen denken dat koffie slecht is voor hart en bloedvaten, maar wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het [zeker ook bij vrouwen] de kans op hart- en vaat ziekte licht verlaagt.

Ook is koffie goed voor je huid, je kunt het als masker aanbrengen op de huid. En als je het met mate drinkt, verlagen de antioxidanten de kans op huidkanker. Cafeïne zorgt ervoor dat dat het stressgehalte iets stijgt en daarmee ook de bloeddruk. Daarnaast laten twee andere stofjes cafestol en kahweol, het slechte cholesterol stijgen. Allemaal niet heel positief, maar met mate drinken verlaagt ook de kans op het krijgen van diabetes en op de ontwikkeling van dementie. Daarom is ook het advies; drink voor je gezondheid 2 tot maximaal 4 kopjes per dag.Koffie

Teveel cafeïne is ongezond, zo overleed er laatst nog een Amerikaanse jonge die in korte tijd 3 drankjes genuttigd had die veel cafeïne bevatte. Volgens de Amerikaanse onderzoeksgroep Mayo Clinic is het gegarandeerd veilig om 400 milligram per dag in te nemen. Dat zijn ongeveer 4 koppen koffie. De Amerikaan heeft in korte tijd 500 milligram binnengekregen en dat kon zijn hart niet aan. Verspreid je het over de hele dag, dan is het niet schadelijk.

Na een kopje koffie is je bloeddruk een half uur iets hoger, maar ben je gewend om koffie te drinken dan verhoogd hij nauwelijks iets.

De beste koffie om te drinken is gefilterde koffie, zeker als je een te hoog cholestrol hebt. Deze koffie bevat namelijk minder cholesterolverhogende substantie. Verder is het belangrijk om geen of zo min mogelijk melk en suiker toe te voegen door de vele calorieën.

 

Kopje thee?!

Veel mensen weten niet dat groene, witte en zwarte thee van dezelfde plant komt, Camelia Sinensis. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt het drinken van 4 tot 6 koppen thee per dag, zorgt voor 21% lagere kans op  het krijgen van een beroerte. Daarnaast is de belangrijkste stof die thee bevat, het Catechine – een kleurstof met anitoxidante werking. Dit gaat aderverkalking tegen doordat het de hechting van ontstekingscellen aan de vaatwanden remt.
Een anders voordelig effect vooral van de zwarte thee is, dat het de cortisolspiegel (stress hormoon) in je bloed verlaagd.
Uit een Chineese studie blijkt dat de vaten van theedrinkers minder verdikt en elastischer zijn dan mensen die geen thee dronken. Japanse onderzoekers toonden aan dat door het drinken van groene thee de kans op overlijden door hart- en vaatziekte afneemt.

 

Koffie en thee.

Professor Hofstra vindt het iedere keer weer frappant dat datgene wat goed voor je hart is, ook goed blijkt te zijn voor je huid.
Zo laat een recente studie zien dat het drinken van 4 koppen koffie per dag de kans op huidkanker met 20% omlaag brengt. Een anders onderzoek laat zien dat het drinken van minimaal 3 kopjes koffie per dag de kans verkleind op het krijgen van een andere soort huidkanker. Helaas zit er ook een negatief randje aan. Door koffie stijgt het stress hormoon, waardoor acne kan ontstaan of verergeren. Mensen met deze klachten moeten ook oppassen met het toevoegen van melk. Deze kunnen namelijk groeihormonen bevatten wat de acne kan verergeren.